Grupisanje u ovoj oblasti izvršeno je prema vrstama proizvoda: meso, riba, voće i povrće, masti i ulja, mlečni proizvodi, mlinski proizvodi, hrana za životinje, ostali prehrambeni proizvodi i piće. Proizvoditi se može za svoj ili za tuđ račun (npr. klanje po narudžbini stranke).
Pojedine delatnosti (npr. one koje se obavljaju u pekarama, poslastičarnicama ili mesarama koje prodaju svoje proizvode) smatraju se prerađivačkom delatnošću, iako je reč o trgovini na malo proizvodima proizvođača koji poseduju svoje radnje. U slučajevima kada je prerada minimalna i ne dovodi do prave transformacije, proizvodna jedinica svrstava se u sektor G.
Pripremanje hrane za trenutnu upotrebu svrstano je u oblast 56.
Proizvodnja hrane za životinje od klaničnih otpadaka ili drugih sporednih proizvoda razvrstana je u granu 10.9. Prerada ostataka i otpadaka kod proizvodnje hrane i pića u sekundarne sirovine svrstana je u granu 38.3, a odlaganje tih otpadaka u grupu 38.21.
Obuhvata preradu proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva radi dobijanja hrane za ljude ili životinje, a uključena je i proizvodnja različitih međufaznih proizvoda. U ovoj delatnosti često ima nusproizvoda veće ili manje vrednosti (npr. koža pri klanju životinja, uljna pogača pri proizvodnji ulja i dr.).
Grana 10.8 - Proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda
Obuhvata proizvodnju šećera i proizvoda od šećera, gotovih jela, kafe, čaja, začina, kao i lako kvarljivih prehrambenih proizvoda i specijaliteta.
Šifra 10.81 - Proizvodnja šećera
Obuhvata proizvodnju:
i rafinaciju šećera ili supstituta šećera iz sokova trske, repe, javora, palme i dr.
šećernog sirupa
melase
javorovog sirupa i šećera
Ne obuhvata:
proizvodnju glukoze i sirupa od glukoze i maltoze, del. 10.62
Šifra 10.82 - Proizvodnja kakaoa, čokolade i konditorskih proizvoda
Obuhvata proizvodnju:
kakaoa, kakao-maslaca, kakao-masti, kakao-ulja i dr.
čokolade i čokoladnih bombona
konditorskih proizvoda: karamele, nugata, fondana, bele čokolade i dr.
guma za žvakanje
kandiranog voća, koštunjavog voća (orahoplodnica), kora od voća i drugih delova biljaka