Grupisanje u ovoj oblasti izvršeno je prema vrstama proizvoda: meso, riba, voće i povrće, masti i ulja, mlečni proizvodi, mlinski proizvodi, hrana za životinje, ostali prehrambeni proizvodi i piće. Proizvoditi se može za svoj ili za tuđ račun (npr. klanje po narudžbini stranke).
Pojedine delatnosti (npr. one koje se obavljaju u pekarama, poslastičarnicama ili mesarama koje prodaju svoje proizvode) smatraju se prerađivačkom delatnošću, iako je reč o trgovini na malo proizvodima proizvođača koji poseduju svoje radnje. U slučajevima kada je prerada minimalna i ne dovodi do prave transformacije, proizvodna jedinica svrstava se u sektor G.
Pripremanje hrane za trenutnu upotrebu svrstano je u oblast 56.
Proizvodnja hrane za životinje od klaničnih otpadaka ili drugih sporednih proizvoda razvrstana je u granu 10.9. Prerada ostataka i otpadaka kod proizvodnje hrane i pića u sekundarne sirovine svrstana je u granu 38.3, a odlaganje tih otpadaka u grupu 38.21.
Obuhvata preradu proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva radi dobijanja hrane za ljude ili životinje, a uključena je i proizvodnja različitih međufaznih proizvoda. U ovoj delatnosti često ima nusproizvoda veće ili manje vrednosti (npr. koža pri klanju životinja, uljna pogača pri proizvodnji ulja i dr.).
Grana 10.3 - Prerada i konzervisanje voća i povrća
Šifra 10.31 - Prerada i konzervisanje krompira
Obuhvata:
preradu i konzervisanje krompira:
proizvodnju smrznutog krompira
proizvodnju sušenog krompira za pripremu pirea
proizvodnju pomfrita i sličnih proizvoda
proizvodnju čipsa (hruskavog krompira)
proizvodnju brašna, prekrupe i dr. od krompira
industrijsko ljušćenje krompira
Šifra 10.32 - Proizvodnja sokova od voća i povrća
Obuhvata:
proizvodnju sokova od voća ili povrća
proizvodnju koncentrata od svežeg voća i povrća
Šifra 10.39 - Ostala prerada i konzervisanje voća i povrća
Obuhvata:
proizvodnju hrane u kojoj je glavni sastojak voće ili povrće, osim gotovih jela, zamrznutih ili konzervisanih
konzervisanje voća, jezgrastog voća (orahoplodnica) ili povrća zamrzavanjem, sušenjem, stavljanjem u ulje ili sirće, stavljanjem u konzerve i dr.
proizvodnju prehrambenih proizvoda od voća ili povrća
proizvodnju kompota, džema, marmelade i voćnog želea
prženje jezgrastog voća (orahoplodnica)
proizvodnju namaza i drugih proizvoda od jezgrastog voća (orahoplodnica)
proizvodnju lako kvarljive hrane od voća ili povrća kao što su salate, mešane salate i dr.