SEKTOR C - PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA

Oblast 10 - Proizvodnja prehrambenih proizvoda

Grupisanje u ovoj oblasti izvršeno je prema vrstama proizvoda: meso, riba, voće i povrće, masti i ulja, mlečni proizvodi, mlinski proizvodi, hrana za životinje, ostali prehrambeni proizvodi i piće. Proizvoditi se može za svoj ili za tuđ račun (npr. klanje po narudžbini stranke).

Pojedine delatnosti (npr. one koje se obavljaju u pekarama, poslastičarnicama ili mesarama koje prodaju svoje proizvode) smatraju se prerađivačkom delatnošću, iako je reč o trgovini na malo proizvodima proizvođača koji poseduju svoje radnje. U slučajevima kada je prerada minimalna i ne dovodi do prave transformacije, proizvodna jedinica svrstava se u sektor G.

Pripremanje hrane za trenutnu upotrebu svrstano je u oblast 56.

Proizvodnja hrane za životinje od klaničnih otpadaka ili drugih sporednih proizvoda razvrstana je u granu 10.9. Prerada ostataka i otpadaka kod proizvodnje hrane i pića u sekundarne sirovine svrstana je u granu 38.3, a odlaganje tih otpadaka u grupu 38.21.

Obuhvata preradu proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva radi dobijanja hrane za ljude ili životinje, a uključena je i proizvodnja različitih međufaznih proizvoda. U ovoj delatnosti često ima nusproizvoda veće ili manje vrednosti (npr. koža pri klanju životinja, uljna pogača pri proizvodnji ulja i dr.).

      Grana 10.3 - Prerada i konzervisanje voća i povrća

          Šifra 10.31 - Prerada i konzervisanje krompira

          Obuhvata:

          • preradu i konzervisanje krompira:
          • proizvodnju smrznutog krompira
          • proizvodnju sušenog krompira za pripremu pirea
          • proizvodnju pomfrita i sličnih proizvoda
          • proizvodnju čipsa (hruskavog krompira)
          • proizvodnju brašna, prekrupe i dr. od krompira
          • industrijsko ljušćenje krompira

            Šifra 10.32 - Proizvodnja sokova od voća i povrća

            Obuhvata:

            • proizvodnju sokova od voća ili povrća
            • proizvodnju koncentrata od svežeg voća i povrća

              Šifra 10.39 - Ostala prerada i konzervisanje voća i povrća

              Obuhvata:

              • proizvodnju hrane u kojoj je glavni sastojak voće ili povrće, osim gotovih jela, zamrznutih ili konzervisanih
              • konzervisanje voća, jezgrastog voća (orahoplodnica) ili povrća zamrzavanjem, sušenjem, stavljanjem u ulje ili sirće, stavljanjem u konzerve i dr.
              • proizvodnju prehrambenih proizvoda od voća ili povrća
              • proizvodnju kompota, džema, marmelade i voćnog želea
              • prženje jezgrastog voća (orahoplodnica)
              • proizvodnju namaza i drugih proizvoda od jezgrastog voća (orahoplodnica)
              • proizvodnju lako kvarljive hrane od voća ili povrća kao što su salate, mešane salate i dr.
              • proizvodnju očišćenog ili narezanog voća
              • proizvodnju sojinog sira (tofua)

              Ne obuhvata:

              • proizvodnju sokova od voća i povrća, del. 10.32
              • proizvodnju brašna ili prekrupe od suvih mahuna, del. 10.61
              • proizvodnju kandiranog voća i jezgrastog voća, del. 10.82
              • proizvodnju gotovih jela od povrća, del. 10.85
              • proizvodnju veštačkih koncentrata, del. 10.89