SEKTOR C - PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA

Oblast 10 - Proizvodnja prehrambenih proizvoda

Grupisanje u ovoj oblasti izvršeno je prema vrstama proizvoda: meso, riba, voće i povrće, masti i ulja, mlečni proizvodi, mlinski proizvodi, hrana za životinje, ostali prehrambeni proizvodi i piće. Proizvoditi se može za svoj ili za tuđ račun (npr. klanje po narudžbini stranke).

Pojedine delatnosti (npr. one koje se obavljaju u pekarama, poslastičarnicama ili mesarama koje prodaju svoje proizvode) smatraju se prerađivačkom delatnošću, iako je reč o trgovini na malo proizvodima proizvođača koji poseduju svoje radnje. U slučajevima kada je prerada minimalna i ne dovodi do prave transformacije, proizvodna jedinica svrstava se u sektor G.

Pripremanje hrane za trenutnu upotrebu svrstano je u oblast 56.

Proizvodnja hrane za životinje od klaničnih otpadaka ili drugih sporednih proizvoda razvrstana je u granu 10.9. Prerada ostataka i otpadaka kod proizvodnje hrane i pića u sekundarne sirovine svrstana je u granu 38.3, a odlaganje tih otpadaka u grupu 38.21.

Obuhvata preradu proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva radi dobijanja hrane za ljude ili životinje, a uključena je i proizvodnja različitih međufaznih proizvoda. U ovoj delatnosti često ima nusproizvoda veće ili manje vrednosti (npr. koža pri klanju životinja, uljna pogača pri proizvodnji ulja i dr.).

      Grana 10.1 - Prerada i konzervisanje mesa i proizvoda od mesa

          Šifra 10.11 - Prerada i konzervisanje mesa

          Obuhvata:

          • proizvodnju svežeg, rashlađenog ili smrznutog mesa s kostima
          • proizvodnju svežeg, rashlađenog ili smrznutog mesa u komadima
          • klanje i preradu kitova na kopnu ili na specijalizovanim (plovilima) brodovima
          • pripremu sirovih krupnih i sitnih koža iz klanica
          • proizvodnju jestivih životinjskih masti
          • preradu životinjskih iznutrica
          • proizvodnju tabačke (čupane) vune

          Ne obuhvata:

          • proizvodnju jestive masti od živine, del. 10.12
          • pakovanje mesa, del. 82.92

          Šifra 10.12 - Prerada i konzervisanje živinskog mesa

          Obuhvata:

          • klanje, pripremu i pakovanje živine
          • proizvodnju svežeg, rashlađenog ili zamrznutog živinskog mesa
          • proizvodnju jestivih masnoća od živine
          • proizvodnju perja i paperja

          Ne obuhvata:

          • pakovanje živinskog mesa, del. 82.92

          Šifra 10.13 - Proizvodnja mesnih prerađevina

          Obuhvata:

          • proizvodnju sušenog, soljenog ili dimljenog mesa
          • proizvodnju mesnih prerađevina: kobasica, salama, krvavica i džigernjača, salfalada, pašteta, kuvane šunke i dr.

          Ne obuhvata:

          • proizvodnju pripremljenih jela od mesa, del. 10.85
          • proizvodnju pripremljenih supa od mesa, del. 10.89
          • trgovinu na veliko mesom i proizvodima od mesa, del. 46.32
          • usluge pakovanja, del. 82.92